PENGENALAN

Bahagian Perhubungan, JAKIM (dahulunya dikenali sebagai Cawangan Urusetia Dasar Bahagian Keurusetiaan dan Perhubungan Antarabangsa, JAKIM) telah mengendalikan urusan permohonan Surat Sokongan Pas Lawatan Ikhtisas bagi warganegara asing semenjak pertengahan tahun 1995.
 
Semua permohonan Pas Lawatan Ikhtisas oleh tenaga pengajar dan pelajar warganegara asing kepada Jabatan Imigresen Malaysia perlu mendapat sokongan Jabatan/Majlis Agama Islam Negeri (JAIN/MAIN)/Jabatan Mufti dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
 
Sebelum ini, proses permohonan surat sokongan Pas Lawatan Ikhtisas dibuat secara manual. Bagi tujuan mempertingkatkan kecekapan dan memudahkan proses permohonan tersebut, pihak JAKIM telah membangunkan Sistem Sokongan Pas Lawatan Ikhtisas (e-Ikhtisas) bagi membolehkan permohonan surat sokongan Pas Lawatan Ikhtisas dibuat secara atas talian (online).

KATEGORI PERMOHONAN

Permohonan sokongan pas lawatan ikhtisas terdiri daripada 4 kategori berikut :

  • Tenaga Pengajar - Permohonan Surat Sokongan Pas Lawatan Ikhtisas Untuk Mengajar Agama Islam Bagi Warganegara Asing di Malaysia
  • Pelajar Islam Asal (18 tahun ke atas) - Permohonan Surat Sokongan Pas Lawatan Ikhtisas Untuk Belajar Agama Islam di Institusi Pengajian Yang Berdaftar di Bawah Jabatan/Majlis Agama Islam Negeri/Jabatan Mufti, Bagi Warganegara Asing Di Malaysia
  • Pelajar Saudara Baru - Permohonan Surat Sokongan Pas Lawatan Ikhtisas Untuk Belajar Asas Agama Islam di Institusi Pengajian Di Malaysia Yang Berdaftar di Bawah Jabatan/Majlis Agama Islam Negeri/Jabatan Mufti, Bagi Warganegara Asing Yang Baru Memeluk Agama Islam
  • Pendakwah Jangka Masa Singkat - Permohonan Surat Sokongan  Pas Lawatan Ikhtisas Bagi Pendakwah yang dijemput untuk berdakwah di Malaysia dalam tempoh yang singkat.

Pengumuman

Sukacita dimaklumkan bahawa penggunaan Sistem Sokongan Pas Lawatan Ikhtisas (e-Ikhtisas) mula dilaksanakan dan digunakan sepenuhnya secara online. Maklumat lanjut berkenaan sistem ini boleh hubungi kaunter Ikhtisas di talian 03-88864384Dimaklumkan bahawa kaunter e-Ikhtisas akan ditutup bermula 4hb - 8hb Julai 2016, bersempena Hari Raya Aidilfitri. Sebarang urusan berkenaan Surat Sokongan Pas Lawatan Ikhtisas akan bermula semula pada 11hb Julai 2016.

Sekian terima kasih.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
JAKIM

myGovernment
Jabatan Imigresen Malaysia
Jab. Imigresen
 

 

Hubungi Kami

WAKTU URUSAN KAUNTER
Log Masuk
Maklumat Proses Permohonan

Negeri Permohonan
JOHOR 10
KEDAH 18
KELANTAN 30
NEGERI SEMBILAN 9
PAHANG 35
PULAU PINANG 4
PERAK 6
SELANGOR 26
TERENGGANU 6
W.P. KUALA LUMPUR 59


Paparan Statistik